SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3641 >>

DEVAM: 39- YÜZÜK ÜZERİNE YAZI NAKŞETMEK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى. حدّثنا عُثْمَانُ بْنُ عُمَرَ. حدّثنا يُونُسُ عَنِ الزُّهْرِىِّ، عَنْ أَنَسِ ابْنِ مَالِكٍ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم اتَّخَذَ خَاتَماً مِنْ فِضَّةٍ، لَهُ فَصٌّ حَبَشِىٌّ. وَنَقْشُهُ: مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللهِ.

 

Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) gümüşten bir yüzük edindi. Yüzüğün habeşi bir taşı vardı. Yüzüğün nakşı da: ''Muhammeden Resulullah '' yazısı idi.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu babta rivayet olunan İbn-i Ömer ve Enes (r.a.)'in hadisleri Kütüb-i Sitte'nin kalanlarında da benzer lafızlarla rivayet olunmuştur. Ancak İbn-i Ömer (r.a.)'ın Buhari'deki hadisinin bir rivayeti kısadır.

 

Ebu Davud'un bir rivayetinde "Enes (r.a.) şöyle demiştir: ResuluIlah (s.a.v.) Arap olmayan bazı devletlere (Müslim'deki rivayette Kisra, Kaysar ve Necaşi'ye denilmiştir) mektup yazmak istedi. Fakat kendisine denildi ki: Onlar mühürsüz mektup okumazlar. Bunun üzerine gümüşten bir yüzük (ki mühür görevini yapar) edindi ve ona "Muhammed'ün Resulullah" ibaresini nakşettirdi. O, vefat edinceye kadar yüzük O'nun elinde (parmağında) idi. Sonra Ebu Bekr Vefat edinceye kadar yüzüğü parmağında bulundurdu. Ondan sonra Ömer'in elinde idi. Ömer de vefat edince yüzük Osman'ın elinde idi. Bir gün Osman bir kuyu (ki Eris kuyusudur) nun yanında iken (her nasılsa) yüzük kuyuya düştü. Bunun üzerine Osman'ın emriyle kuyunun suyu çekildi (ve üç gün arandı) ise de yüzük bulunamadı."

 

Buhari ve Tirmizi'deki bir rivayette: Enes (r.a.): ResululIah (s.a.v.)'in yüzüğündeki yazı üç satır idi. Muhammed bir satır, Resul bir satır ve Allah bir satırdı,., demiştir.

Resül-i Ekrem (s.a.v.) , yüzüğünü mühür olarak kullandığı için taklid edilmesini yasaklarmştır. Çünkü aksi halde bir kanşıklık ve sakınca doğabilirdi.

Hadislerdeki taklid yasağı Resül-i Ekrem (s.a.v.)'ın zamanına mahsustu. Tercemede buna işaret edildi. Nitekim Ebu Davud ile Nesai'nin bir rivayetinde: İbn-i Ömer (r.a.) şöyle demiştir: Bu yüzük Eris kuyusunda kaybolunca aradılar. Fakat bulamadılar. Bunun üzerine Osman (r.a.) bir yüzük edindi ve ona "Muhammed'ün ResuluHah" yazısını nakşettirdi. Artık onu mühür olarak kullaruyordu."

 

Bu rivayet anılan yasağın geçici olduğuna delalet eder. Fakat bazı fıkılıçllar bu hükmün devamlılığı görüşündedir.

 

Bu hadislerin sonuncusunda yüzüğün kaşının "Habeşi" olduğu ifade edilmiştir. Habeşi sözcüğü çeşitli şekillerde yorumlanmıştır: KaŞIn, Habeşistan tarafından gelme bir taş veya akik olduğu muhtemelolduğu gibi yapan ustanın Habeşi olması veya. modelinin Habeşistan modeli olması da muhtemeldir.

 

Nevevi, Enes (r.a.)'ın hadisinin izahı bölümünde özetle şöyle der: Bu hadis, yüzüğe bir yazıyı nakşetmenin ve ettirmenin cAizliğine delalet eder. Bu yazı Allah'ın ismi de olabilir. Cumhıirun mezhebi budur. Malik ve Said bin el-Müseyyeb'in mezhebleri de böyledir. Bizim mezhebimiz de budur. Ancak İbn-i Sirin ve bazı ilim adamları yüzüğün üzerine Allah'ın ismini yazmayı mekruh görmüşlerdir. Fakat bu görüş ze,yıftır.

 

Alimler: Kişinin kendi ismini veya hikmetli bir sözü yüzüğüne yazması da caizdir, domişler.

 

Gümüş yüzük takınmak caizdir. Hanefi mezhebine ait el-Ihtiyar'da; Iüzumsuz yere yüzük kullanmamak daha faziletli ve evIAdır. Bunı:ı. bir ihtiyaç duyulursa kullanmak sünnettir, denilmektedir.

 

Şafii mezhebine göre de gümüş yüzük kullanmak sünnettir. Abdurrahman el-Cezeri de mezhebIerin görüşleri hakkında özetle şöyle der:

 

1. Hanefi mezhebine göre, erkeğin gümüş yüzük kullanması caizdir. Ancak yüzüğün modelinin erkeklerin kullanmakta oldukları yüzüklerin biçimine uygunluğu esastır. Bu itibarla kadınların yüzüklerine benzeyen yüzük kullanmak erkekler için caiz değildir, tahrimen mekruhtur. Erkek yüzüğünün bir miskalden ağır olması caiz değildir. Kadı ve Hakim gibi yüzüğünü mühür olarak kullanmak durumunda olan kimselerin gümüş yüzük edinmeleri ise sünnettir. Böyle bir yüzük bulundurma ihtiyacını duyan kimseler de böyledir.

 

2. Şafii mezhebine göre, örf ve adete göre israf sayılmayacak ağırlıkta gümüş yüzük kullanmak erkekler için sünnettir. Aksi takdirde haramdır.

 

3. Maliki alimler: İki dirhemden ağır olmayan gümüş yüzük kullanmak erkekler için caizdir. Çünkü Nebi (s.a.v.) iki dirhem ağırlığında gümüş yüzük kullanmıştır. Biz de O'na uymak maksadıyla böyle bir yüzük kullanabiliriz. Birden fazla yüzük kullanmak ise caiz değildir. İki dirhemden ağır olan gümüş yüzüğü kullanmak haramdır, demişlerdir.